Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

25.11.2022

На 24 и 25 Ноември, во градот Катерини, Грција, свечено беше прославен празникот на Св. Вмч-ка Екатерина, по која градот го носи името и која е заштитничка на Катерини.

На покана од Митрополитот на Китрус, Катерини и Платамона г. Георгиј на литургиската прослава учествуваше и Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид од Православната Охридска Архиепископија.

На 24 Ноември, на вечерната богослужба началствуваше Епископот рогонски г. Филотеј, како претставник на Архиепископот атински г. Јероним, во молитвено присуство на Архиереји, потоа претставници на власта и броен народ.

Следниот ден, на 25 Ноември, на светата Архиерејска Литургија началствуваше Митрополитот на Идра, Спецон и Егина г. Ефрем во сослужување на Митрополитот на Кефалонија г. Димитриј, Епископот рогонски г . Филотеј, Епископот стобиски г. Давид и домаќинот Митрополитот на Китрус, Катерини и Платамона г. Георгиј.

После Литургијата, беше направена свечена литија низ градот со молебен на плоштадот, пред зградата на општината.