Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

24.10.2021

Неговата Светост Патријархот српски г.г. Порфириј, и, имајќи предвид дека научниот собир се одржува во Скопје, Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован го поздравија почетокот на работата на научниот собир „Кралот Милутин и добата на Палеолозите: историја, книжевност, културно наследство“, којшто по својот формат се вбројува во досега најрелевантините научни собири одржани на споменатата тема.

Архиепископот охридски г.г. Јован, исто така, своето поздравно обраќање го изрече на македонски јазик.

Следствено, груба невистина и дезинформација на домашната јавност е неодамнешното соопштение на Институтот за историја дека на научниот собир „ќе отсуствува македонскиот јазик“.