Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

05.01.2022

Од печат излезе православниот календар за 2022 г., во издание на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска. Овој календар е посветен на 20 годишнината од воспоставувањето на канонското и литургиското единство.

Календарот започнува со пролог од Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, којшто во продолжение го пренесуваме во целост.

Во ова издание, по повод јубилејот, издвоени се повеќе одредени суштински битни искази на Архиепископот охридски г.г. Јован, кои сведочат за душеспасителното литургиско единство на Едната Света Соборна и Апостолска Црква

Како и секоја година, во календарот се отпечатени и табелите со евангелските и апостолските читања за неделите и за сите поголеми празници во годината, како и кратки поуки

Календар 2022