Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

20.05.2009

У скопском листу Вечер објављен је 19. маја текст новинара Марјана Николовског под насловом "СПЦ мора да седне на маса со МПЦ", где на маса очигледно значи за сто разговора или преговора. У том тексту се тврди да је посета Његовог Високопреосвештенства Архиепископа берлинског Г. др Марка (Руска Загранична Црква) и високопречасног протојереја Николаја Балашова из Одељења за спољашње везе Московске Патријаршије архијерејима Српске Православне Цркве 14. маја у Београду имала за циљ да се пренесе порука Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила да Српска Православна Црква не би требало да бира новог поглавара и "владиците во Белград да донесат недвосмислена одлука за обновување на разговорите со Македонската православна црква".

Ниједно од ових тврђења није истинито. У разговору између чланова Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и делегације Руске Православне Цркве није изговорена ни једна једина реч на теме које спомиње овај новинар. Исто тако, није ни могућно да једна аутокефална Црква испоставља било какве захтеве или налоге другој аутокефалној Цркви. Сви разговори између Руске и Српске Цркве воде се само и једино у духу братољубља и пуног узајамног поверења. Покушај скопског новинара да Московску Патријаршију представи јавности као "адвоката" расколничких црквених кругова у Македонији у супротности је са чињеницама.

Иначе, слажем се са ставом г. Николовског да дијалог представља пут и начин за решавање свих спорова, па и црквеног спора у Македонији.

Епископ бачки др Иринеј

извор: http://spc.rs/sr/jos_jedna_u_nizu_neistina