Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

преписка

Одговор на писмото на Неговото Високопреосвештенство г. Стефан, Архиепископ охридски во раскол

Писмо од Епископот стобиски г. Давид до меѓународните институции

Писмо од Епископот струмички г. Давид до Јавниот обвинител на Р. Македонија

Информација до Jавното обвинителство во врска со изјавата на г. Јанко Бачев

Писмо од Епископот струмички г. Давид до меѓународните институции

Писмото кое го испрати настојателката на Ставорпигијалниот манастир Св. Јован Златоуст до министерот за внатрешни работи во врска со нарушувањето на основните човекови права на припадниците на Охридската Архиепископија

Писмо од Епископот брегалнички и местобљустител битолски г. Марко до Претседателот на Владата на Р. Македонија г. Никола Груевски

Писмо од новоизбраниот Епископ Давид до Премиерот на Р. Македонија, г-нот Никола Груевски

Светата Општина од Света Гора испрати писмо со подршка до Светиот Архиерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија

Писмо од Епископот Марко до Претседателот на Собранието на Р. Македонија

Честитка до Претседателот на Владата на Р. Македонија, г-динот Никола Груевски

Отворено писмо до Претседателот на Р. Македонија Бранко Црвенковски

Писмо од Епископот брегалнички и местобљустител битолски г. Марко до Неговата Светост Патријархот г.г. Павле во врска со повторното затворање на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Писмо од Епископот Марко упатено до меѓународните институции во врска со решението од Врховниот Суд

Писмо од Светиот Собор на Српската Православна Црква до Претседателот на Р. Македонија, Бранко Црвенковски

Писмо од Епископот Марко упатено до средствата за информирање во Р. Македонија

Писмо од Епископот Марко упатено до Љубен Бошковски во затворот Шевенинген

Писмо до г. д-р Владо Бучковски, претседателот на Владата на Р. Македонија

Писмо до г. Бранко Црвенковски, претседател на Р. Македонија

Писмо испратено од Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот велески и повардарски и Егзарх Охридски г.г. Јован до повеќе меѓународни институции кои се занимаваат со човековите права и слободата на вероисповест

До Архиереите на Едната Света Соборна и Апостолска Црква

Барање од Неговатa Светост, Патријархот српски г.г. Павле за внесување на Православната Охридска Архиепископија во регистерот на верските заедници во Република Македонија

Потврда од Неговата Светост, Патријархот српски г.г. Павле за каноничноста на Православната Охридска Архиепископија

Писмо - барање од Светиот Архијерејски Синод до претседателските кандидати

Протест од Светиот Архијерејски Синод на Правосалвната Охридска Архиепископија до државните институции: Собрание, Влада и Суд во Р. Македонија

Барање од Светиот Архијерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија до Претседателот на Комисијата за односи со верските заедници во Р. Македонија да даде мислење за начинот на регистрација на Православната Охридска Архиепископија во регистарот на верски организации во Р. Македонија

Писмо од Светиот Архијерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија до константинополскиот и вселенски Патријарх г.г. Вартоломеј по повод притварањето на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован