Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

Епископија струмичка

Моментално упразнета. Архијереј Местобљустител: Помошен Епископ стобиски и Местобљустител струмички г. Давид

e-mail: st.episcopiagmail.com

Посланија

Обраќање по повод најновиот државен прогон врз верска основа (22.05.2012)

Божикно послание од Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид до народот на Струмичката Епископија (Божик 2008)

Омилии

Епископот стобиски и Местобљустител струмички Давид: Обраќање на 17-годишнината од хиротонијата во Архиерејски чин на Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован (19.07.2015)

Текстови

Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: БПЦ одби мајчинство, не даде автокефалија! („Слободен печат“, 29. 11. 2017 г.)

Епископ стобиски Давид: Неговање бесмртности (Предговор за второто издание на книгата „Слобода у затвору“)

Епископ стобиски Давид: 1.700 години од Миланскиот Едикт! Ослободете го Архиепископот Јован! (23.01.2013) [превод на српском]

Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид - Демократијата без верски слободи не е демократија (15.05.2011)

Епископ Давид: Пролог за книгата на Епископот Герасим - „Неканонско Православље - расколи и секте“

Седмичник „Фокус“ (30.10.2009): Епископ Давид - Само МПЦ може да влезе во ПОА, а не обратно

Магазин „Сега“ (22.10.2009): Епископ Давид: Р. Македонија пред промена на Уставот

Магазин „Сега“ (10.09.2009): Епископ Давид: Прокрустовата постела на цезаро-папизмот

Магазин „Сега“ (23.07.2009): Епископ Давид: Идентитетот

Магазин „Сега“ (16.07.2009): Епископ Давид: Цело Православие чека на МПЦ

Епископ стобиски и Местобљустител струмички г. Давид - Простувањето во светлината на воскресението (08.04.2009)

Епископ стобиски и Местобљустител струмички г. Давид - Савремени прогон Цркве у Р. Македонији (12.02.2009)

Интервјуа

Интервју на Епископот г. Давид за Православниот истражувачки центар „Хризма“ (8-ми Април 2021) [превод на српском]

Интервју на Епископот г. Давид за „Православие.ру“ (29-ти Јануари 2014) (на руски)

Интервју на Епископот г. Давид за неделникот „Фокус“ (бр. 901 од 5ти Октомври 2012)

Интервју на Епископот г. Давид за „Православље“ (бр. 1078 од 15ти Февруари 2012)

Разговори

Епископ стобиски г. Давид – Велигденски разговор (06.05.2013)

Изданија

Свети Никола Кавасила: „За животот во Христа“

Жан-Клод Ларше: „Теологијата на телото“

Преписка