Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

Епископија брегалничка

Архијереј кој управува: Негово Преосвештенство Епископ брегалнички г. Марко

Адреса: ул. Сутјеска бр. 12
Штип 2000 – Р. Македонија
тлф. +389 32 388970
е-пошта: epmarkogmail.com

Беседи

Епископ брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко - 20 години од хиротонијата на Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Епископ брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко - Беседа на празникот Преображение Господово

Соопштенија

26.09.2014 Апел од Епископијата брегалничка во врска со одржувањето на манифестацијата „Пастрамајлијада” во градот Штип за време на празникот Воздвижение на Чесниот Крст

21.06.2013 Демант на информацијата од „Канал 5” телевизија

05.03.2008 Соопштение од Eпископијата брегалничка во врска со паганските карневали за време на големиот велигденски пост

Интервјуа

Интервју на Епископот г. Марко за „Православље“ (бр. 1085 од 1-ви Јуни 2012)

Изданија

Старец Емилијан Симонопетритски: „Луди заради Христа“

Старец Емилијан Симонопетритски: „За страстите“

Преписка

17.06.2011 Како поповите од МПЦ си го штитат џебот

11.10.2010 Лицемерието на г-динот Бранко Црвенковски

21.08.2010 Писмо до eпископот брегалнички г. Иларион, кој пребива во раскол

Осврти

Пролог за календарот за 2018 година

Пролог за календарот за 2015 година

Одговор на најновите манипулации од страна на расколничките јерарси

Пролог за календарот за 2014 година

Пролог за календарот за 2013 година