Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

решавање на расколот

Богословско - историски аспект на расколот на Црквата во Р. Македонија и неговото надминување


Одлука за прекин на богослужбеното и канонско општење

Од печат излезе најновиот број на The Orthodox Word, периодика на извесниот калифорниски манастир „Свети Герман Аљаски“, којашто ова издание го посветува на, затворениот заради верата, Блаженејши Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован и на канонската Црква во Р. Македонија, на којашто тој е претстоител - Православната Охридска Архиепископија.

Повелба за темелење на параклисот „Животоприемен извор на Пресвета Богородица” во манастирот Св. Јован Златоуст во с. Нижеполе

Пресудата за одземање на епископскиот чин на бившиот Митрополит полошко-кумановски Кирил

Писмо од Здружението на граѓани Анастасија и Хуманитарната Организација Воскресение до судот за човекови права во Стразбург

Писмо од монасите на Православната Охридска Архиепископија до Светата општина на Света Гора

Одговор на Архиепископот атински г.г. Христодулос на писмото на Архиепископот пеќски, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле по повод притварањето на Митрополитот велески и повардарски г. Јован

Писмо од Архиепископот атински г.г. Христодулос до Претседателот на Владата на Р. Македонија, г-динот Бранко Црвенковски по повод притварањето на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован

Одговор на Архиепископот константинополски и вселенски Патријарх г.г. Вартоломеј до Архиепископот пеќски, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле по повод писмото упатено до него за притварањето на Митрополитот велески и повардарски г. Јован

Писмо од Архиепископот константинополски и вселенски Патријарх г.г. Вартоломеј до Претседателот на Р. Македонија г-динот Борис Трајковски, по повод притварањето на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован

Писмо од Архиепископот пеќски, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле до Претседателот на Р. Македонија г-динот Борис Трајковски по повод притварањето на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован

Писмо од Архиепископот пеќски, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле до предстоителите на помесните Православни Цркви, по повод притварањето на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован

Окружно Божикно послание од Архиепископот пеќки, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле, до свештенството, монаштвото и благочестивиот народ на Православната Охридска Архиепископија

Протест од Светиот Архијерејски Собор на Српската Православна Црква до Републичкиот судски совет на Р. Македонија по повед незаконското судење на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован за кривично дело „самовластие”

Одлука за прогласување ништавна одлуката на расколниците за расчинување на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридкси г. Јован

Одлука на Соборот на Српската Православна Црква за хиротонија на избраните Епископи Јоаким и Марко

Соопштение за јавноста од Информативната служба на Српската Православна Црква за судењето на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован во Основниот суд во Битола за кривично дело „самовластие”

Иницијатива од Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован до Уставниот суд на Р. Македонија за промена на некои членови од Законот за верски заедници и религиозни групи кои се спротивни со меѓународните конвенции за слобода на вероисповеста

Протестно писмо од Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован до директорот на Македонската радио телевизија

Одговор од Светиот Архиерејски Синод на Српскaта Православна Црква на писмото на расколниците во врска со одлуките од Соборот во мај 2003 година

Одлука на Светиот Архијерејски Собор на Српската Православна Црква за избор на Епископите Јоаким и Марко за помошни Епископи на Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован

Соопштение за јавноста од Православната Охридска Архиепископија од Светиот Архиерејски Собор на Српската Православна Црква во мај 2003 година

Повикот од Светиот Архиерејски Собор на Српската Православна Црква до расколничката МПЦ за единство со православните Цркви

Одговор од Митрополитот велески и повардарски и егзарх охридски г. Јован на одлуките, писмата и провокациите на расколниците

Окружно послание од Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован до чесното свештенство и преподобното монаштво на Православната Охридска Архиепископија

Писмо од Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован до редакциите на средствата за информирање во Р. Македонија

Писмо од Митрополитот велески и повардарски и Егзарх охридски г. Јован до Основниот јавен обвинител во Велес

Обраќање до народот од Здружението на граѓани „Анастасија”

Окружно послание „Црквата е една” од Митрополитот велески и повардарски и егзарх охридски г. Јован

Писмо од Митрополитот велески и повардарски и егзарх охридски г. Јован до расколничката МПЦ за неканонските постапки кои ги превземаа

Одлука од Соборот на Српската Православна Црква за поставување на Митрополитот Јован за Егзарх на Патријархот српски за сите епархии на Православната Охридска Архиепископија

Писмо поддршка од Патријархот антиохијски Игњатиј IV до Митрополитот велески и повардарски г. Јован

Отворено писмо од Митрополитот велески и повардарски г. Јован до Претседателот на Владата на Р. Македонија г-динот Љубчо Георгиевски

Извештај од Митрополитот велески и повардарски г. Јован до Светиот Архиерејски Синод на Српската Православна Црква за неговото неканонско протерување и од манастирот Св. вмч. Георгиј кај Неготино

Извештајот на Хелсиншкиот комитет за месец јули 2002г. во кој е обработен случајот со противзаконското протерување на Митрополитот Јован

Извештај од Митрополитот велески и повардарски г. Јован до Светиот Архиерејски Синод на Српската Православна Црква за неговото неканонско протерување од седиштето на Митрополијата

Писмото од Патријархот московски и на цела Русија г.г. Алексеј до Архиепископот пеќки, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле за поддршка на Митрополитот велески и повардарски г. Јован

Писмото од Патријархот московски и на цела Русија г.г. Алексеј до Архиепископот пеќки, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле за поддршка на Митрополитот велески и повардарски г. Јован (фототип)

Пропратно писмо од Неговата Светост Архиепископот пеќки, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле до Митрополитот велески и повардарски г. Јован со актот од Патријархот московски и на цела Русија г.г. Алексеј

Писмо од Неговата Светост Архиепископот пеќки, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле до Патријархот московски и на цела Русија г.г. Алексеј

Одговорот од Митрополитот велески и повардарски г. Јован на повикот од Неговата Светост Архиепископот пеќки, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле до Епископите, свештенството, монаштвото и побожниот народ во Р. Македонија за влегување во литургиско и канонско единство со Српската Православна Црква

Согласност од свештенослужителите на велеската и повардарска Митрополија за влегување во литургијско и канонско единство со Српсата Православна Црква

Повик од Неговата Светост Архиепископот пеќки, Митрополит белградско - карловачки и Патријарх српски г.г. Павле до Епископите, свештенството, монаштвото и побожниот народ во Р. Македонија за влегување во литургиско и канононско единство со Српската Православна Црква

Нишката согласност