Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

сведоштво

Судење за перење пари

Завршен збор даден од Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на ден 08.11.2016 г.

Жалба до Апелациониот суд од Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Завршен збор даден од Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Приговор на Обвинителниот акт КО бр. 39/12 од 08. 08. 2012 год., од обвинетиот Јован Вранишкоски

Судење за клевета по тужба на расколничкиот митрополит Петар

Расколничкиот митрополит Петар, на име претрпено душевно растројство, во приватната тужба за клевета против неделникот „Фокус“ и Архиепископот г.г. Јован побара оштета од 2.000.000 денари (33.000 Евра)

Исказот кој Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован го даде на судењето

Судење за затајување на донацијата на г-нот Трифун Костовски

Барање од адвокатот на Архиепископот до врховен суд за вонредно преиспитување на пресудата

Пресуда од Апелациониот суд – трета

Жалба од адвокатот на Архиепископот на осудителната пресуда

Трета пресуда од основниот суд во Велес - осудителна

Исказ на Архиепископот Јован на главниот процес во третото судење

Жалба од јавното обвинителство на ослободителната пресуда

Втора ослободителна пресуда од основниот суд во Велес

Решение од Апелациониот суд на одбивателната пресуда

Жалба од јавното обвинителство на одбивателната пресуда

Прва одбивателна пресуда од основниот суд во Велес

Обвинение за донацијата на г-динот Трифун Костовски

Судење за затајување

Исказ на Архиепископот Јован на четвртото судење за затајување одржано во негово присуство

ЗАВРШЕН ЗБОР Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на повтореното судење за кривично дело затајување

ЗАВРШЕН ЗБОР на Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на судењето за кривичното дело „затајување“ по чл. 239 ст. 4 в.в.ст. 1 в.в.чл. 45 од Кривичниот законик

Судење за распалување на национална и верска омраза

Одговор од судот во Стразбург дека жалбата е земена во процедура

Жалба до судот за човекови права во Стразбург

Решение од Врховниот суд за ублажување на казната

Пресуда од Врховен суд за отповикувањето на условната казна за Самовластие

Барање за делумно ублажување на казната

Пресуда за спојување на ефективната со условната казна за кривичното дело Самовластие

Решение од Врховниот суд за делимично уважување на жалбата

Барање до Врховниот суд за вонредно преиспитување пресудата против Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Потврда од Апелациониот суд во Битола за казната за осумнаесетмесечна робија на Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Текстови од црковниот календар за 2004 година за кои митрополитот велески и повардарски и егзарх охридски г.г. Јован е осуден на осумнаесет месеци робија

Жалба на пресудата од основниот суд во Битола за распалување на национална и верска омраза

Жалба на пресудата од основниот суд во Битола поднесена од адвокатот на Митрополитот Јован за распалување на национална и верска омраза

Пресуда од основниот суд во Битола за распалување на национална и верска омраза

Завршен збор на Митрополитот велески и повардарски г.г. Јован на судењето за распалување на национална и верска омраза

Обвинителен акт