Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

соопштенија

09.08.2022 С О О П Ш Т Е Н И Е

28.04.2021 Промени во распоредот на богослужби

24.04.2021 Распоред на богослужби

25.02.2019 Демант на написот на Марјан Николовски од „Сител Телевизија“

10.07.2018 Соопштение во врска со одземањето на патната исправа на Архиепископот Јован

29.03.2017 Поново осуђујућа пресуда Архиепископу Јовану и још двојици људи

28.03.2017 Повторно осудителна пресуда за Архиепископот Јован и уште двајца

10.03.2017 Демант во врска со извртувањата на вистината што ги прави новинарот Марјан Николовски

09.03.2017 Соопштение по повод невистините за свети Николај Охридски и Жички

16.12.2016 Ватопедскиот игумен Ефрем ослободен од сите обвинија – против Архиепископот Јован и Православната Охридска Архиепископија уште се водат монтирани процеси

08.02.2015 Соопштение

02.02.2015 Соопштение

19.01.2015 Соопштение

22.12.2014 Соопштение

03.12.2014 Соoпштение

03.12.2014 Саопштење

08.01.2014 СООПШТЕНИЕ

03.12.2013 Ново лицемерjе новинара „Дневник“-а Бранка Ђорђевског

03.12.2013 Новото лицемерие на журналистот на „Дневник“ Бранко Ѓорѓевски

19.11.2013 Соопштение

30.10.2013 Кој би инвестирал во Р. Македонија штом судот носи противзаконски одлуки за конфискување на имот!

30.10.2013 Ко би инвестирао у Р. Македонији када суд доноси незаконите одлуке да конфискује имовину!

14.10.2013 Краток одговор на клеветите на расколничкиот поглавар г. Стефан

25.09.2013 За централната прослава на 1700-годишнината од Миланскиот едикт!

12.07.2012 Архиепископ Јован поново осуђен. Епископи, монаштво, верници под судским прогоном. Већ пословично македонско судство убија верске слободе.

12.07.2012 Архиепископот Јован повторно осуден. Епископи, монаштво, верници под судски прогон. Пословичното македонско судство ги убива верските слободи.

09.07.2012 Дело за коjе расколничка МПЦ терети Архиепископа г.г. Јована већ је застарело

09.07.2012 Делото за коешто расколничката МПЦ го обвинува Архиепископот г.г. Јован веќе е застарено

06.06.2012 Соопштение за домашната и меѓународната јавност по повод најновиот државен терор врз верска основа во Р. Македонија против Православната Охридска Архиепископија

25.04.2012 Судот во Велес свесно го крши правото на Архиепископот Јован да биде суден во негово присуство и со бранител по сопствен избор

19.03.2012 Соопштение: Продолжен притворот за Архиепископот Јован

17.02.2012 Соопштение

17.01.2012 Архиепископот охридски Јован префрлен во најстрогиот затворен третман во затворот Идризово

13.01.2012 Соопштение

12.01.2012 Соопштение

12.12.2011 Соопштение

14.11.2011 Соопштение во врска со преминувањето на јеромонахот Атанасиј Арсоски од Скопје во клирот на расколничката МПЦ

17.03.2011 Соопштение

10.01.2011 Архиепископот Јован упатува благодарност до сите членови на Црквата Божја што се молеа да не се изврши неговата екстрадиција

01.01.2011 Бугарскиот суд не допушти екстрадиција на Архиепископот охридски г.г. Јован

20.11.2010 Светиот Архијерејски Собор на СПЦ со реакција во однос на притворањето на Архиепископот г.г. Јован

19.11.2010 Соопштение

18.11.2010 Епископ бачки г. Иринеј: упатен е апел за итно ослободување на Архиепископот г.г. Јован

17.11.2010 Соопштение

Соопштение

15.11.2010 Соопштение

20.07.2010 Соопштение во врска со потврдата на затворската казна на Архиепископот охридски г. Јован од страна на Апелациониот суд во Скопје

29.01.2010 Соопштение

26.01.2010 Соопштение

Соопштение за промената на името на МПЦ

Соопштение од Архиепископијата охридска и Митрополија скопска

Соопштение до средствата за информирање во врска со изјавата на архиепископот на расколничката МПЦ г. Стефан во Рим и реакциите кои таа ги предизвика

Соопштение

Марјан Николовски од ТВ Сител лажно ја информира јавноста

Информација: кој е Никола Захариев, кој се претставува како искушеник во манастир на Православната Охридска Архиепископија

Соопштение во врска со невистините изречени од некои средства за информирање за Томосот на Православната Охридска Архиепископија

Соопштение

Соопштение од Црковниот суд на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска

Соопштение за јавноста во врска со одложувањето на затворската казна

Соопштение за јавноста по повод одлуката на Претседателот на Р. Македонија, г-динот Бранко Црвенковски да не даде аболиција на Архиепископот охридски и Митрополит скопски г. г. Јован за кривичните дела кои му се монтираат со политичка позадина

Распоред на богослужбите во страстната и светлата седмица 2006 г.

Соопштение во врска со ослободителната пресуда за Архиепископот

Апелациониот суд во Битола ја потврди казната осумнаесетмесечна робија на Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

С О О П Ш Т Е Н И Е од Светиот Архиерејски Собор на Пеќката Патријаршија одржан од 15-ти до 26-ти Мај 2005 г. во Белград

РАСПОРЕД НА СЛУЖБИТE ВО СТРАСНАТА И СВЕТЛАТА СЕДМИЦА ВО 2005г.

Соопштение

На варварски начин срушена манастирската црква во манастирот Св. Јован Златоуст во с. Нижеполе