Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

31.12.2018

Од печат излезе православниот календар за 2019 г., во издание на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска. Овој календар е посветен на христијанскиот идентитет.

Календарот започнува со пролог на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, којшто во продолжение го пренесуваме во целост. Во ова издание поместен е и извадок од текстот: „Дали може нацијата да биде христијанска, а црквата национална“ од протојереј ставрофор д-р Владан Перишиќ.

Како и секоја година, во календарот се отпечатени и табелите со евангелските и апостолските читања за неделите и за сите поголеми празници во годината, како и кратки поуки.

Календар 2019