Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

09.08.2020

На Вечерната на празникот на Св. вмч. Пантелејмон и Светите Седмочисленици: Методиј, Кирил, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангелариј, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован го потстрижа во расофор дипломираниот теолог Стефан Бранковски кој го доби името Еразмо по Светиот Еразмо Лихнидски, а наредниот ден на Литургијата, расофорот Еразмо беше ракоположен во ѓаконски чин.