Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

21.04.2017

На празникот Животоприемен извор, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, служеше и проповедаше во Ставропигијалниот манастир Св. Јован Златоуст во Битола.

На овој празник беше посветена една од црквите во Ставропигијалниот манастир Св. Јован Златоуст што властите во Р. Македонија во Октомври 2004 година ја срушија до темел. Како што е добро познато, тоа тогаш го направи Бранко Црвенковски од позиција на претседател на Р. Македонија. Повеќе за ова види: http://www.poa-info.org/vesti/2004/10/20041015-2.html За тоа, пак, дали оние што рушат цркви од Бога добиваат за возврат благослов и добивка, или го наследуваат спротивното, историјата јасно сведочи.