Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

18.04.2017

На третиот ден Велигден, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован служеше во параклисот Св. Нектариј Пентаполски во Скопје. Нему му сослужаваше Епископот авдијски г. Кирил од лозата на Вселенската Патријаршија.

Епископот авдијски проповедаше по Евангелието и тој ги причести верните.

На крајот од Литургијата, Архиепископот Јован го претстави Епископот авдијски г. Кирил пред црковната полнота.

Епископот авдијски е професор на теолошкиот факултет во Атина и е еден од тројцата професори што го предложија Архиепископот Јован за почесен доктор на националниот каподистријски универзитет во Атина. Доделувањето на почесниот докторат закажано е за 16 Мај оваа година во Атина.