Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

16.04.2017

Празникот на Воскресението Христово во Православната Охридска Архиепископија, и покрај судскиот прогон врз верска основа, кој сѐ уште трае, оваа година беше празнуван со особена радост. Припадниците на Православната Охридска Архиепископија и на овој голем празник, повторно усрдно се помолија и за сите оние, коишто ја гонат сеправославно признатата Православна Охридска Архиепископија.

Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован за Пасха богослужеше во Ставропигијалниот манастир „Свети Јован Златоуст“, Битола.

Неговото Преосвештенство Епископот полошко-кумановски и Местобљустител дебарско-кичевски г. Јоаким богослужеше во Куманово.

Неговото Преосвештенство Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко богослужеше во Штип.

Неговото Преосвештенство Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид богослужеше во Скопје.

Никогаш не заборавајќи, но токму заради Воскресението простувајќи им на оние што продолжуваат да креваат рака на Христа и Неговата Соборна Црква, верниот народ на Православната Охридска Архиепископија на овој празник на победата на животот над смртта, на овој празник на превреднување на вредностите, коешто никој веќе не ќе може да го запре, согласно на зборовите на Архиепископот охридски г.г. Јован, истовремено се помоли и за конечно враќање на непризнатата МПЦ во спасителното единство со Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква!

Христос Воскресна!