Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

03.01.2020

Од печат излезе православниот календар за 2020 г., во издание на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска. Овој календар е посветен на исихазмот.

Календарот започнува со пролог којшто во продолжение го пренесуваме во целост. Во ова издание поместен е и извадок од текстот: „Исихазмот како освојување на внатрешните простори“ од Митрополитот Црногорско-приморски г. Амфилохиј.

Како и секоја година, во календарот се отпечатени и табелите со евангелските и апостолските читања за неделите и за сите поголеми празници во годината, како и кратки поуки.

Календар 2020