Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

РЕПУБЛИКА ГРЦИЈА
СВЕТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД
НА ЦРКВАТА НА ГРЦИЈА
Јован Генадиј 14 (115 21)

21.01.2004

До
Неговата Еминенција
г. Бранко Црвенковски
Претседател на Владата на БЈРМ
во Скопје

Најеминентен господине Претседател,

Црквата на Грција со изненадување и чудење ја прими веста за приведувањето и притворањето на Високопреосветениот Митрополит Велески г. Јован и на собирот од клирици, монаси и лаици, особено за време на божествената Литургија, со неприфатливото и лажно обвинение дека „разгоруваат верска омраза”. Овој проблем го обеспокои и Светиот Синод на Црквата на Грција којшто на своето заседание, на четиринаести Јануари оваа година, донесе одлука да изрази не само тага, но и свој протест за ова недопустливо дело на штета на верските дејанија на Православната Црква.

Настанот на приведувањето и затворањето на горенаведените личности од Вашите државни власти претставува очебијно прекршување на човековите права, како и правото на слободно изразување на верското убедување и противречи на секое сфаќање на правото.

Црквата на Грција најостро протестира и топло замолува Вашата Влада да превземе неопходни мерки за итно ослободување на Високопреосветениот Митрополит Велески г. Јован и останатите приведени што во најголема мерка ќе придонесе за разрешување на предизвиканата криза.

Благонадевајќи се на исполнување на нашата прозба, завршуваме со благослов и почит.

+ Атински ХРИСТОДУЛОС, Претседател

Секретар
Архимандрит Хризостом Склифас