Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

глас 1-ви:

На Силиврија род и на Егина пазител, во последните времиња јавениот, вистински пријател на доблеста, Нектариј да го почитуваме верни, како боговдахновен служител Христов. Извира исцеленија секакви, на оние кои благочестиво го повикуваат: слава на Христа Кој тебе те прослави, слава на Оној Кој чудотворец те направи, слава на Оној Кој преку тебе твори на сите исцеление