Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на 21 Ноември 2008 год., даде интервјуа за "Blic" и "Press Μagazin", коишто тука ги пренесуваме во целост.

Arhiepiskop Jovan: Patrijarh Pavle postavio visoke kriterijume

Autor: Ž. Jevtić | 21.11.2009.

Arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniškovski) zbog jedinstva sa Srpskom pravoslavnom crkvom bio je u zatvoru u Makedoniji. Ni danas, kako kaže u intervjuu za „Blic”, ne može da se vrati u svoju Arhiepiskopiju.

On živi na relaciji Solun-Beograd. Za budućeg patrijarha, ističe, najvažnije je: „Da bude objedinitelj. Da objedinjuje, da bude putokaz ka jedinstvu čitave Crkve, ali i putokaz jedinstva svake ličnosti sa Bogom”.

- Naravno, čitava Crkva, baš kao što je rekao patrijarh Vartolomej, radovala bi se potpunom jedinstvu sa narodom u Republici Makedoniji. Dugodecenijski raskol nije potpuno izlečen i neće biti sve dok i poslednji vernik ne pristupi potpunom jedinstvu crkvenom. Svima nama i sledećem patrijarhu je zadatak da privedemo Bogu i Ocu čitavu pastvu i sve vernike u Makedoniji. Ne mogu da se vratim još u Makedoniju jer tamošnje vlasti ne poštuju ljudska prava. Ugrožena su nam i religijska, evo već sedam punih godina ne daju da se registruje Ohridska arhiepiskopija – kaže arhiepiskop odgovarajući na pitanje koji zadatak, kada je reč o Makedoniji, čeka novog patrijarha.

U javnosti se već navodi da će se teško naći dostojan naslednik patrijarha Pavla. Šta vi mislite o takvom pristupu?

- Patrijarh Pavle jeste postavio visoki kriterijum za sledećeg patrijarha. Biće sigurno i upoređivan sa patrijarhom Pavlom i načinom na koji je patrijarhovao. Ali, naravno svako vreme nosi svoje i treba da se suočimo sa realnošću. Novi patrijarh treba da bude čovek objedinjenja. To je zapravo služba prva i, najvažnija služba jednog patrijarha – da objedinjuje. Da bude putokaz ka jedinstvu čitave Crkve, ali i putokaz jedinstva svake ličnosti sa Bogom.

Kako objašnjavate toliki broj građana na sahrani patrijarha Pavla?

- Samo to okupljanje naroda predstavlja u suštini izraz dubokog poštovanja koje je zaslužio Njegova svetost patrijarh Pavle. Jer on je svojim životom i svojim načinom objavljivanja Jevanđelja Hristovog i sam postao hodajuće jevanđelje. A to je narod znao da prepozna. Naravno, svi smo svesni da smo izgubili velikog čoveka. Ali kao što su i drugi rekli pre mene, dobili smo i velikog molitvenika pred Gospodom.

извор: http://www.blic.rs/temadana.php?id=121668