Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija

Во однос на кршењето на основните човекови права на Архиепископот охридски г.г. Јован, како и состојбите со канонската Црква во нашата татковина, српскиот Весник „Данас“ објави краток разговор со Претсоителот на Православната Охридска Архиепископија, Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, коешто на домашната читателска публика, подолу ѝ го пренесуваме во целост.

petak, 23. maj 2008.

Zašto arhiepiskop Jovan više od dva meseca ne može da uđe u Makedoniju

Možda i na međunarodnoj poternici

Beograd - Da li će arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) moći da se posle upravo završenog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC vrati u Makedoniju, još je neizvesno. Arhiepiskop Jovan kaže za Danas da je protiv njega, sredinom marta, sud u Velesu izrekao novu meru pritvora zato što se nije javio na sudsko ročište, na koje nije bio ni pozvan, tako da već više od dva meseca ne može da uđe u Makedoniju. On navodi da je po treći put optužen za navodnu proneveru novca dok je bio mitropolit, od pravoslavnih crkava nepriznate, Makedonske pravoslavne crkve, iako je dosad dva puta oslobađan za iste optužbe.

- Sud je nije imao zakonski osnov za izricanje pomenute mere, jer moj advokat Vasil Georgijev i ja nismo bili uredno pozvani. Ja sam tog dana po službenoj dužnosti bio izvan BJR Makedonije, dok je advokat Georgijev ranije izvestio sud u Velesu da je 17. marta angažovan kao advokat na ročištu za organizovani kriminal koje ima prioritet nad drugim sudskim postupcima -objašnava arhiepiskop Jovan.

Prema njegovim rečima, Apelacioni sud je odbacio žalbu na odluku suda u Velesu, a sad se čeka jednomesečni rok za odgovor Javnog tužilaštva, kome je takođe podneta žalba. Arhiepiskop Jovan napominje da je to "poslednja pravna istanca i ukoliko bi i Javno tužilaštvo odbilo njegovu žalbu, makedonske vlasti bi, po nalogu suda, mogle da raspišu i međunarodnu poternicu".

On je potvrdio da ima dvojno, i makedonsko i srpsko držaljanstvo – zbog prvog strahuje da bi prilkom pokušaja da uđe u Makedoniju bio uhapšen, a zbog ovog drugog je "nezadovoljan što vlasti u Srbiji nisu dovoljno odlučno reagovale".

- Iako kod vlasti u Srbiji postoji određena dobra volja da pomognu, one nisu predizele sve što je potrebno, niti su obavestile međunarodne faktore da se u Makedoniji ne poštuju osnovna ljudska prava, niti se rešava problem njihovog kršenja – ističe arhiepiskop Jovan.

Sa upravo završenog sabora SPC makedonskim vlastima upućen je "apel da se prestane sa progonom arhepiskopa Jovana i da se ukinu sve zabrane i druge protivpravne mere protiv autonomne Ohridske arhiepiskopije". Što se tiče statusa POA, arhiepiskop Jovan ističe da je da je 1. maja u Makedoniji stupio na snagu novi Zakon o verskim zajednicama i da je POA započela proceduru za upisa u registar verskih zajednica u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Bez odluke o nastavku pregovora s MPC

- Prema rečima arhiepiskopa Jovana, na upravo zavrenom Saboru SPC nije bilo reči o eventualnom nastavku pregovora s makedonskom pravoslavnom crkvom, iako je prethodnih meseci Skoplje to više puta najavljivalo. "Na snazi je odluka sa prošlog saborskog zasedanja da nema nastavka pregovora dok traju progoni arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog", kaže Jovan, napominjući da, "ako se ovaj uslov ispuni, eventualni pregovori nisu mogući bez POA, koja je jedina kanonska Crkva u Makedoniji".

Važno rešiti pitanje prvog u SPC

Komentarišući dešavanja na prekjuče završenom Saboru SPC, arhiepiskop Jovan poručuje da je "važno da se reši pitanje prvog u Crkvi, jer je u ovoj situaciji prava i odgovornosti patrijarha preuzeo Sinod kao kolektivno telo", mada, kako kaže "ne očekuje da će Sinod raditi drugačije nego što bi to činio u patrijarhovom prisustvu".

J. Tasić