Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija
 

Вести


 

Синаксар


 

Издаваштво


Прашања, одговори
и коментари


 

Врски


 

Видео и аудио записи


 

Архиепископ


Свет
Архиерејски
Синод


 

Историја


 

Организација
и адреси


 

Библиотека
English Version

Современите Прогони на Православната Црква: Македонскиот раскол

Митрополитот црногорско-приморски г. Амфилохиј: Никој од МПЦ не бара да стане српска или грчка црква, туку од расколот да се врати во канонска состојба


RSS  rss
FaceBook  FaceBook
Twitter  Twitter
YouTube  YouTube


рубрика: вести

16.10.2017

Во 17-тата недела по Педесетница, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован служеше и проповедаше во Ставропигијалниот манастир Св. Јован Златоуст во Битола.


рубрика: вести

14.10.2016

Празникот Покров на Пресвета Богородица е слава на параклисот на полошко-кумановската Епископија, во градот Куманово. На покана од Преосвештениот Епископ полошко-кумановски и Местобљустител дебарско-кичевски г. Јоаким, денешниот празник беше прославен торжествено, со света Архиерејска Литрургија на којашто началствуваше Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован.

На Блаженејшиот Архиепископ охридски г.г. Јован му сослужуваа Нивните Преосвештенства, Епископот врањски г. Пахомиј од Пеќската Патријаршија, и Архиерејите од Охридската Архиепископија, Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко, Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид, домаќинот Епископ полошко-кумановски и Местобљустител дебарско-кичевски г. Јоаким, како и свештеници од различни Епископии, додека на певницата пееа монахињи од врањската Епископија.

После прочитаното Евангелие, со вдахновена беседа за Пресвета Богородица на собраниот народ му се обрати Ариепископот г.г. Јован.

На крајот од Литургијата Епископот г. Јоаким со свое обраќање, срдечно му се заблагодари на Архиепископот г.г. Јован и на присутните Епископи за учеството во прославата на празникот Покров на Пресвета Богородица, нагласувајќи дека нема ништо поважно и поскапоцено од соборноста на Црквата. Во продолжение, со прогодна беседа се обрати и Епископот г. Пахомиј, а потоа за сите присутни беше приредена трпеза.


рубрика: вести

09.10.2016

Во 16-тата недела по Педесетница, кога се совпадна и споменот на светиот апостол и евангелист Јован Богослов, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован служеше и проповедаше во Ставропигијалниот манастир Св. Јован Златоуст во Битола.


рубрика: вести

07.10.2016

По повод 1100 годишнината од блаженото упокојување на Светиот Климент Охридски, Православната Охридска Архиепископија ја објави, во печатена форма, службата на сесловенскиот рамноапостол и просветител, Светиот Климент Охридскиот Чудотворец.

Ова ново издание ја има следната содржина: предисловието на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, коешто во продолжение го пренесуваме во целост; потоа, оригиналниот текст на службата на грчки јазик, како и нејзиниот превод на црковнословенски јазик. На крајот, застапено е и извесното житие на Светиот Климент Охридски, коешто е дело на Блажениот Теофилакт, прочуениот охридски Архиепископ, во превод на современ македонски јазик.

Во состав на книгата е отпечатена и новонасликана икона на овој наш и сеправославен светител.

Горепосоченото ново издание претставува книжевен празник, и со самото тоа, е уште еден значаен настан во низата настани со кои Православната Охридска Архиепископија го празнува јубилејот 1100 години од упокојувањето на Светиот Климент Охридски.

Предисловие

Голема чест и многу пријатно задоволство ни претставува можноста што ни слезе како прекрасен и многуценет дар Божји да напишеме предисловие на Службата на Светиот Климент Охридски која Светиот Архиерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија ја издава двојазично на грчки и црковнословенски, а во чест на 1100 годишнината од блаженото упокојување на Климент, охридската многуплодна лоза.

Првата служба на просветителот на Словените Климент, ја напишал светиот архиепископ охридски и на цела Бугарија, Теофилакт. Тој напишал едно кратко и едно опширно житие на светителот, а во оваа книга во која се издава службата на Свети Климент Охридски на грчки и истата преведена на црковнословенски, е сместено и опширното житие на светителот, и тоа само во превод на славомакедонски, но, не и на црковнословенски.

Нам не ни е познато дали постои некое печатено издание на службата на Свети Климент на грчки јазик што било издадено пред 1742 година, но за горниот повод и во оваа прилика го преиздаваме изданието на службата на Свети Климент од 1742 година, печатено во Мосхополи, а на трошок на манастирот Свети Наум Охридски Чудотворец. Службата е посветена на „блаженејшиот архиепископ на Прва Јустинијана и Охрид г.г. Јоасаф”, а поправена е од многуучениот јеромаонах г. Григориј. Оваа служба е само една од повеќето служби кои во 1741 и 1742 година се издаваат во Мосхополи, а посветени на светителите кои се слават во Охридската Архиепископија. Во тие две години издадени се службите на: Светите Петнаесет Тивериополски маченици, на Свети Еразмо Лихнидски, на Свети Наум Охридски, Светите Седмочисленици и на Св. мч. Никодим од Берат, а само службата на Свети Јован Владимир која во 1741 година е издадена во Мосхополи, претходно била издадена во 1690 година, но во Венеција.

Пропишано е службата да се служи на 25 ноември, а истата започнува со Мала Вечерна, потоа следува Голема Вечерна со литијни стихири, Утрена со полиелеј и канон на светителот напишан од охридскиот архиепископ Димитриј Хоматијан со акростих: Оваа четврта мелодија на Б`лгарскиот. Вториот канон посветен на светителот, кој се смета за древен (стар), но најверојатно напишан е од охридскиот архиепископ Константин Кавасила има акростих: На Климента голема пофалба во песни превосходно му пеам.

Како синаксар, по шестата песна од канонот поместено е долгото житие на Свети Климент напишано од архиепископот охридски Теофилакт. Пред почетокот на првиот канон на светителот пишува дека треба да се земе канонот на празникот, зашто на 25 ноември е одданието на празникот Воведение во храмот на Пресвета Богородица, но тој канон не е отпечатен во службата издадена грчки во 1742 година.

По крајот на Утрената поместени се уште два канона со упатство дека на 27 јули се служи истата служба, но не со каноните пропишани за 25 ноември, туку со каноните што се поместени во продолжеток, а напишани: првиот од архиепископот охридски Константин Кавасила, а вториот од архиепископот охридски Димитриј Хоматијан. Сосема на крајот поместен е уште еден канон, параклис, односно молебен напишан од архиепископот Димитриј Хоматијан со одредница дека се пее во тешкотии, жалости и болести. Неговиот акростих е: Песна на воздишка на Климента од Димитриј Б`лгарски.

Службата на црковнословенски јазик, во обликот како што ја издаваме во оваа книга преведена е од грчки од јеросхимонахот Калистрат од Зографскиот манастир на Атон, според мосхополската служба издадена од „архиепископот Григориј”. Забележително е дека Калистрат овде направил грешка, зашто мосхополската служба од 1742 година ја уредува (поправа) јеромонах со име Григориј, но тој не е архиепископ, ниту пак има во тоа време охридски архиепископ со име Григориј. Таа служба како што веќе рековме погоре посветена е на тогашниот охридски архиепископ Јоасав. Инаку јеросхимонахот Калистрат по потекло е од Струга, како што сам се потпишува, од семејството Санџакоски и гледајќи ја големата потреба од оваа служба на црковнословенски јазик, во недостаток на елино – славјански (старобʹлгарски) речник, како ревносен Бʹлгарин, со огромниот од него вложен труд, доследноста и монашко трпение ја надминал сопствената слабост, па иако бил свесен со какви потешкотии ќе се сретне немајќи го споменатиот речник и немајќи доволна научна подготовка за еден ваков превод, тој со Божја помош, со оваа служба принесол лепта на народниот жртвеник и ја оставил грижата на Светиот Синод на Бʹлгарската Црква за печатењето на книгата и распространувањето на истата меѓу Бʹлгарскиот народ. Сево ова што погоре го наведовме тој сам го напишал во предисловието на Службата на Свети Климент Охридски, која во 1901 година ја издал Светиот Синод на Бʹлгарската Црква од фондот на оставнината на покојниот Митрополит Мелетиј, а за негово спасение и спасение на неговите родители.

Преводот од грчки на црковнословенски направен од јеросхимонахот Калистрат не е совршен, но сепак е прифатлив. Има одредени граматички и семантички грешки, работа за која преведувачот е многу свесен, па во неговото предисловие сам го признава немањето на доволна научна подготовка за работата што ја извршил. За пофалба е меѓутоа неговата пламена желба и големиот труд, доследноста и монашкото трпение кои ги вложил во овој превод. Во зборникот „Служби на бʹлгарските светии”, издаден од славјанобʹлгарскиот манастир Св. вмч. Георгиј (Зографскиот манастир) на Атон во 2007 година, каде е содржана и службата на Свети Климент Охридски направен е обид да се поправат некои граматички и семантички грешки што ги направил Калистрат. Ние не добивме податок кој ги поправал тие грешки, но ниту тој поправан текст на службата не е лишен од грешки. Затоа во оваа прилика одлучивме да го преиздадеме преводот што на црковнословенски јазик го направил од грчки јеросхимонахот Калистрат (Санџакоски). Се одлучивме на ова зашто во наше време, во нашава татковина речиси никако, а меѓу словенските народи во околинава многу тешко може да се најде добар познавач на црковнословенскиот јазик што би можел и да преведува од грчки, а Светиот Архиерејски Синод на Православната Охридска Архиепископија сепак сакаше службата да биде издадена богослужбениот црковнословенски јазик.

Службата на грчки јазик составена е според типикот за случај кога споменот на светител со полиелеј се совпадне со одданието на празникот Воведение во храмот на Пресвета Богородица. Во Бʹлгарската Правосалвна Црква одданието на празникот се прави еден ден порано, на 24 ноември, па службата на Свети Климент се служи самостојно, без никакви дополненија од службата на празникот. Затоа и службата на црковнословенски јазик што во 1901 година ја издал Светиот Синод на Бʹлгарската Црква нема никакви додатоци од службата на празникот. Главно, само тие се разликите меѓу грчата служба напишана од Теофилакт, архиепископот охридски и на цела Бʹлгарија, подоцна дополнувана од охридските архиепископи: Димитриј Хоматијан и Константин Кавасила и онаа служба на црковнословенски јазик која е превод од тој грчки текст. Не ни е познато од која причина, но забележително е дека е различен и изборот на паримии. Што се однесува на каноните, двата канони посветени на светителот се исти и во едната и во другата служба, различен е само Богородичниот канон кој во службата на грчки е канонот на празникот, а во службата на црковнословенски јазик не е земен канонот на празникот од причини што ги објаснивме погоре, а вместен е Богородичниот канон од малиот параклис (молебен) кон Пресвета Богородица што се служи во Богородичните пости.

За жал, од времето на московскиот патријарх Никон кога во Русија се правени реформи на богослужбените текстови, од службите на празниците и на светителите отфрлен е синаксарот што треба да биде сместен по шестата песна од канонот. Така и во овој случај, додека во грчката служба по шестата песна е сместено опширното житие на Свети Климент, напишано од Теофилакт Охридски, во службата на црковнословенски нема никаков синаксар. Од таа причина, опширното житие на Свети Климент Охридски, но во превод од грчки само на славомакедонски го сместивме на крајот од ова јубилејно издание на богослужбите на охридскиот чудотоворец.

Со овој мал труд, по милоста Божја го просиме благословот Божји и молитвите на преблажениот и свет отец наш Климент охридскиот чудотворец, да ни помогне да се надмине конечно црковниот раскол кој за жал веќе неколку децении беснее во нашата татковина.

Свети Клименте, ти кој си наше застапништво пред Господа, погледни на чедата твои кои си ги родил во Словото и помогни им да го надминат расцепот кој ги разделува од Христа, но ги разделува и меѓусебно, та да се покажат како вистински деца на твојот и наш небесен Отец, кому нека му е слава со Синот и Светиот Дух во вековите на вековите.

 

 

14/01 Септември 2016 г.

Преп. Симеон Столпник

Архиепископ охридски и
Митрополит скопски Јован


рубрика: вести

03.10.2016

Дел од гостите коишто учествуваа на литургиската прослава на светиот Климент Охридски на 2. Октомври во Ставропигијалниот манастир „Св. Јован Златоуст“, Нижеполе, Битола, следниот ден, на 3. Октомври посетија дел од древните и видни храмови во Охрид и неговата околина.

Нивните Преосвештенства, Епископот врањски г. Пахомиј, Епископот тимочки г. Иларион, Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко, Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид со свештеници и монаси од Р. Грција, Р. Србија, Света Гора и Р. Македонија, и директорот на канцеларијата за односи со верски заедници при владата на Р. Србија, г. Милета Радојевиќ, најпрвин се поклонија на гробот на светиот Наум, Охридскиот Чудотворец, во неговиот манастир на брегот на охридското езеро.

Потоа, домаќините и гостите ја посетија црквата Богородица Перивлептос како и музејот на икони, за на крајот да се поклонат во древната црква во којшто служеле славните охридски архиепископи Јован IV Комнин, Димитриј Хоматијан, Константин II Кавасила и други, катедралниот храм Света Софија.

Пред испраќањето на гостите, како добар домаќин, во градот Охрид, Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован за сите нив приреди свечена трпеза, уште еднаш заблагодарувајќи им се за нивното учество во прославата на 1100 од блаженото упокојување на светиот Климент, Охридскиот Чудотворец.


рубрика: вести

02.10.2016


рубрика: вести

Оваа 2016 година се навршуваат 1100 години од блаженото упокоение на светиот Климент, Охридскиот Чудотворец, којшто се упокоил на 27 Јули 916 година. Овој значаен јубилеј Православната Охридска Архиепископија го одбележува на повеќе и различни начини. Централната прослава на 1100 годишнината од упокоението на светиот Климент Охридски, со црковно благолепие, се одржа на 1. и 2. Октомври во Ставропигијалниот манастир „Св. Јован Златоуст“, Нижеполе, Битола.

На 2. Октомври беше отслужена света Архиерејска Литургија на којашто началствуваше Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, во сослужување на Архијереите: Епископот врањски г. Пахомиј, Митрополитот на Китрус и Катерини г. Георгиј, Епископот тимочки г. Иларион, Епископот полошко-кумановски и Местобљустител дебарско-кичевски г. Јоаким, Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко и Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид, и бројно свештенство од различни епархии на повеќе помесни Цркви, како и монаси, претставници на светогорскиот манастир Хиландар.

После прочитаното Евангелие, беседата на Митрополитот веријски, на Науса и Кампанија г. Пантелејмон ја произнесе неговиот официјален претставник на прославата. Литургиското торжество со своето пеење го збогатија и монасите од манастирот Ковиљ, коишто пееја на десната певница и псалтите од градот Катерини, коишто пееја на левата певница. На Литургијата присуствуваше и директорот на канцеларијата за односи со верски заедници при владата на Р. Србија, г. Милета Радојевиќ.

На соборното божествено Тајноводство, коешто сигурно му е најугодна прослава на светиот Климент Охридски, му претходеше свечена архијерејска вечерна богослужба, на којашто началствуваше Неговото Преосвештенство епископот врањски г. Пахомиј.

Инаку, после отслужената архиерејска Литургија, за присутниот броен народ беше подготвена трпеза, после којашто следеше и пригодна програма. Програмата со свое вдахновено слово за својот претходник, светиот Климент Охридски, ја отвори Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован. Во продолжение следеа музички изведби на хорот на ковиљските монаси и на псалтите од Катерини, предавање на Архимандритот Порфириј од манастирот „Св. Јован Крстител“, во близина на Верија, Р. Грција, кадешто се чува чесната и мироточива глава на светиот Климент Охридски, како и традиционални песни отсвирени на кавали во чија придружба, од страна на актерот Томе Витанов, којшто ја водеше програмата, беше изговорено прочуеното светиклиментово пасхално слово.

Во продолжение Ви пренесуваме боговдахновеното Слово за светиот Климент Охридски изговорено од Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован.

Слово за Свети Климент Охридски

Денес пред Вас имам пријатна, но многу тешка должност. Да словам за оној на кого му го должиме словото на мајчиниот ни јазик, за оној кој ни ги создал буквите, кој нѐ вовел во прекрасниот свет на знаењето и мудроста Божја, нѐ упатил во литургиската мистагогија, нѐ научил за силата на крстот и се потпишал во нашите срца со ракописот на надежта во Воскреснатиот. Тоа значи дека ќе словам за Свети Климент Охридскиот Чудотворец. Должноста навистина ми е пријатна, како негов наследник во епископската служба да го објавувам неговиот назаборав, да ја доближам до нашиот род кој живее во ова време неговата просветителска светлина, да го восфалам пред Вас и пред наредните генерации нашиот заеднички отец, учител и jерарх. Но, тоа што ми е тешко не произлегува од мојата безволност или отсуство на желба да му изразам достојна почит на оној кој нѐ научи за смислата на почитта, туку затоа што се плашам дека дека ќе се покажам немоќен да го пофалам онолку колку што Св. Климент заслужува. Ќе се покажам неумешен и дткав пред славата за која треба да говорам, неспособен до безгласност пред величината која сакам да Ви ја доближам.

Сепак неговата светителска љубов ме храбри да говорам како син за татко, да говорам за него како за најблизок роднина од родот во кој смртта Христова и неговото воскресение нѐ сроди во еден род и едно семејство. Затоа, „елате ваму чеда, чујте ме,”[1] „елате сите кои имате страв од Бога и ќе ви раскажам,”[2] како што еден друг мој претходник, светиот Теофилакт Охридски го започнува житието на Свети Климент, ползувајќи се со она што одамна го рекол псалмопевецот.

Ќе ви раскажам за она што е познато, но и за она што помалку е познато за светителот, за она што сте го чуле и читале, но и за она што можеби до сега не сте го чуле и прочитале. Ќе Ве потсетам на работи што Ви избледеле од сеќавањето заради долгото време не навраќање на нив.

Навистина не се познати многу биографски податоци за животот на Свети Климент. Не се знае со точност ниту кога, а ниту каде се родил. Ниту кој му бил татко, ниту со која песна го заспивала неговата мајка. Не го знае тоа ниту блажениот Теофилакт Охридски кој е неговиот прв познат животописец, иако некои претпоставуваат дека е можно да постоело и некое житие на светителот пред Теофилактовото, кое историјата не го забележала. Но, зарем тоа е важно ако со точност знаеме дека блажено преминал во вечноста во 916 година по Христа, и дека сега е меѓу оние од десната страна на Царот на Славата. Тоа што ја знаеме годината на неговото населување во Земјата на живите, нас, неговите чеда, ученици, последователи и почитувачи нѐ задолжува да се собереме, како што тоа го направивме, и со химни и песни, со слова, но и со свештен трепет и молчалива неизричивост да го прославиме јубилејот на 1100 години од неговото блажено преминување кај жителите на Царството Божјо.

Нова ѕвезда светна пред 1100 години во Царството на нашиот Отец небесен. Нова златоструна харфа од пред 1100 години пред престолог Божји заедно со ангелите пее: свети Боже, свети Крепки, свети Бесмертни, помилуј нѐ. Помилуј го родот кој го родив со мака и пот. Помилуј го родот кој по раѓањето го искапав и измив со најчисти солзи. Помилуј ги следбениците на оние кои толку ме измачија додека бев во тело, што побарав од царот Симеон да ме ослободи од јаремот на епископската грижа.

Кога умре за светот, а се роди во монашката схима го доби името Климент, по Светиот Климент I папа римски, чии свети мошти ги најдоа на Крим во нивната мисија меѓу Хазарите словенските просветители Методиј и Кирил. Во презвитерски чин беше хиротонисан од папата Адријан II, кога светите Методиј и Кирил дојдоа во Рим, заедно со нивните ученици меѓу кои беше и Свети Климент, за да ја одбранат својата мисија меѓу Словените во Панонија. По упокојувањето на Св. Методиј, неколку ученици на светите браќа, меѓу кои бил и Свети Климент, прогонети од Панонија дошле во Бугарија и нашле милост кај бугарскиот цар Борис. Многу добро прифатен од него, Свети Климент бил замолен да се прифати за просветителска служба во охридскиот крај. Климент дошол во овие краеви секако без да знае дека токму овде ќе постане светител и дека со својот светителски благослов ќе го осветува овој крај до судниот ден. Не е познато ниту кога, ниту каде, ниту од кого е ракоположен во епископси чин, но се знае дека кога дошол во охридскиот крај веќе носел епископска титула со име Велички. Каде точно да се лоцира Велика или по друго читање Белика има различни мислења. Во секој случај тешко би можело да се замисли дека тоа место било многу далеку од Охрид. Но, исто така не треба да се премолчи дека Климент за време на неговиот живот никогаш немал титула охридски. Охридски е наречен по неговото блажено упокојување и тоа најверојатно затоа што на пат кон Господа заминал токму од градот Охрид.

Како вели неговиот животописец Теофилакт Охридски, Климент околу себе собрал 3500 ученици кои ги поучувал не само да читаат и пишуваат, не само да калемат овошки и да го познаваат овоштарството и градинарството, туку и да го проучуваат Светото Писмо, да напредуваат во литургиското тајноводство и да се задлабочуваат во Божјата апофатика. Затоа неговата школа се нарекува универзитет, и тоа универзитет многу години пред да се појават на Запад првите универзитети.

Целиот живот и целото животно дело овој светител го остварил во време кога Црквата сѐ уште не била поделена. Општењето меѓу Истокот и Западот во таа неподелена Црква било многу живо, иако токму во тоа време се јавуваат првите спорења околу западните новотарии. Во животот поминувал многу искушенија, кратко време бил во затвор, а потоа сурово бил протеран од местото каде мисионарел со светите браќа Методиј и Кирил, но имал барем еден проблем помалку од оние што денес ги имаме ние. Тој никогаш за време на својот живот не почувствувал што е црковен раскол.

За жал, еден дел од родот негов, еден дел од оние чии претци токму Свети Климент ги родил во Духот Свети кога дошол како „втор Павле за другите Коринтјани – Словените”, како што вели Блажени Теофилакт, денес се во раскол со Соборната Православна Црква. Поголемиот дел од светите мошти на светителот се наоѓаат кај тие расколници, освен неговата чесна глава која се наоѓа во манастирот Св. Јован Претеча во Верија.

Но, каква почит кон личноста, кон делото, па и кон моштите на Свети Климент може да има некој кој упорно останува во раскол? Како може да се биде следбеник на човекот кој со секој свој збор, со секоја проповед, со секое свое дело и постапка го сведочел единството со Бога и со Црквата, а притоа да се нема единство со црковната полнота?

На овие прашања може да бара одговор само оној кој созреал во духовноста, само оној кој пиел од чистиот извор на верата кој во овие краеви го ископа токму Свети Климент. Да мисли некој дека е епископ или свештеник само затоа што носи иста или слична облека како што носат православните јерарси или свештеници, само затоа што чита исти молитви од исти книги како што тоа го прават и правоверните навистина е необјасниво. Зашто не ја прави формата Црквата, туку од Црквата произлегува формата. Црковното единство ги раѓа догмите, каноните, типиците и поредокот, но истовремено сите тие се заради единството, во служба на единството и го одржуваат единството. Доколку се нема единство со полнотата на Црквата, од какво значење е чувањето на догматите, исполнувањето на правилата и каноните, запазувањето на типиците и поредокот? Сите тие постојат само заради единството.

Затоа, прашање кое треба да си го постави секој кој го почитува светителот: Дали тој (Свети Климент) би можел некогаш да направи црковен раскол, а ако веќе се затекнал во некаков раскол, дали не би направил сѐ, па дури ако е потребно и животот да го даде за да се надмине таквата нецрковна состојба? И уште едно: Дали воопшто некој би го почитувал како светител ако луѓето, оние 3500 ученици кои секако дека имале некакво единство со него, ги учел дека е доволно да имаат единство само со него, а нема потреба да имаат единство во Бога, единство меѓусебно  и единство со целата Црква?

Важно е ова да го разбереме браќа, не само ние што сме собрани на ова торжество, туку да порачаме да го разберат и сфатат и оние чеда Климентови, и оние наши сонародници што сѐ уште пребиваат во раскол. Зашто нема повозвишен повик од оној Господовиот: „Сите да бидат едно, како што си ти Отче во мене и јас во тебе”[3]. Црква си само доколку си во единство со „едната, света, соборна и апостолска Црква”. А таа вредност нема цена. Господ рекол дека непријатели на човекот можат да му бидат неговите најблиски, оние од семејството, мајка, татко, син ќерка, доколку тие го оделуваат од Бога и единството со него. Тоа значи дека доколку го оделуваат од Црквата и единството со неа. Но, што ако од Бога и од Црквата те одделува етнофилетизмот?

За таков случај Господ ни рекол: „ако те соблазнува окото твое, извади го фрли го од себе, подобро ти е едноок во животот да влезеш, отколку да имаш две очи, а да те фрлат во пеколот на огнот”[4]. И што мислите? Би го извадил ли окото Свети Климент за да биде во единство со Црквата, и да влезе во животот вечен?

Јас денес на ова нема да ви одговорам, зашто сум убеден дека барем Вие што сте овде собрани тоа го знаете. Но, и на секој оној што го слушнал, прочитал или се поучил од словото и делото на Свети Климента одговорот му е познат. Оној пак, што знае како би постапил Свети Климент, ама заради одредени причини, па дури и колку тие нему да му изгледаат оправдани, не постапува така како што би постапил Свети Климент, ниту може да се нарече род светиклиментов, а уште помалку заедничар на Духот Свети.

Затоа браќа, денес кога прославуваме 1100 години спомен за него да не го забораваме неговото слово кое според сѐ и пред сѐ е Богочовекоцентрично и Христоцентрично. Да се сеќаваме на неговото дело кое е просветителско, духовно, учителско, хуманитарно, но пред сѐ црковно, побожно и саможртвено. Да се сеќаваме дека тој е првиот Епископ Словен во овие наши краеви. А тоа значи постојано да го молиме тој да се моли за нас. Зашто ние за тоа имаме потреба.

Не само потреба за здравје, душевен мир, внатрешен спокој, туку имаме потреба за единство, единство со Бога, единство меѓусебно и единство со другите Цркви. Луѓето во Црквата се браќа зашто имаат еден Отец кој ги собира во Духот Негов Свет, но и затоа што почитуваат светители кои обединуваат и повикуваат кон единство.

Се надевам дека за таков светител ви говорев, а вие веќе сфативте дека не сум достоен ниту врвците од обувките да му ги одврзам. Тој е нашиот Свети Климент кого го молиме да не нѐ заборави нас, но, и сите идни генерации што ќе го слават споменот негов.

 

 

02. Октомври 2016 г.

На денот кога прославуваме 1100 години

од блаженото упокојување на Св. Климент

Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован

[1] Псалм 33,12.

[2] Псалм 65,16.

[3] Јн. 17,21.

[4] Мт. 18,9.


рубрика: вести

25.09.2016

Неговото Блаженство Патријархот јерусалимски и на цела Палестина г.г. Теофил III, во сослужение на Неговата Светост Патријархот српски г.г. Иринеј, Неговото Блаженство Архиепископот на Тирана и цела Албанија г.г. Анастасиј, Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован и претставници од сите помесни православни Цркви, на 25 Септември 2016 год., го освети соборниот храм посветен на светиот Јован Владимир, во Бар, Црна Гора, и во него отслужи света Архијерејска Литургија.

На Литургијата сослужуваа и Архијереите од Православната Охридска Архиепископија, Нивните Преосвештенства Епископите: полошко-кумановскиот и Местобљустител дебарско-кичевски г. Јоаким, брегалничкиот и Местобљустител битолски г. Марко и стобискиот и Местобљустител струмички г. Давид.

Во храмот и пред самиот храм се наоѓаа повеќе илјади православни верници, коишто молитвено учествуваа во светата Литургија.

На Литургијата пригодни беседи изрекоа Патријархот јерусалимски г.г. Теофил и Митрополитот црногорско-приморски г. Амфилохиј.

После Литургијата беше приредена свечена трпеза со пригодна програма, во состав на која, на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован свечено му беше доделен орденот на светиот Јован Владимир, при што Митрополитот црногорско-приморски г. Амфилохиј пред бројниот народ истакна дека на Архиепископот охридски г.г. Јован орденот му се доделува заради сведочењето на единството и соборноста на Црквата, за коишто поднесува мачеништво, затвори и судења, подобно на светиот Јован Владимир.

Пред осветувањето на храмот, значи, во навечерието на празникот, на 24 Септември, претходеше свечена академија на просторот пред самиот храм, кадешто беше прикажан филм за светиот Јован Владимир, а на академијата настапија црковниот хор од Елбасан, Албанија, потоа Никос и Григориос Стратакис од Грција, етно-групата „Баклава“ од Македонија, црковниот хор „Свети Наум Охридски“ од Бугарија и други изведувачи од различни земји.


рубрика: вести

→ English

→ Ελληικά

→ Српски

20.09.2016

Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован избран е за почесен доктор на Народниот и Каподистриски универзитет во Атина, а на предлог на Теолошкиот факултет во Атина, за богатото академско дело, но и за неговата жртва за единството на Црквата.

Пред Генералното собрание на Теолошкиот факултет, реферат за делото на Архиепископот охридски Јован поднеле професорите: Митрополитот Авиду  г. К. Катерелу, професорот г. Е. Карагеоргуди и претседателот на одделот Сотириос Деспотис.

Промоцијата на почесниот докторат ќе се изврши свечената сала на Народниот и Каподистриски универзитет во Атина во Мај, следната година.

На таа свеченост Архиепископот Јован ќе одржи омилија.


рубрика: вести

17.09.2016

Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован и Неговото Високопреосвештенство Архиепископот цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохиј ја осветија крстилницата во соборниот храм „Св. Јован Владимир“, во Бар, Црна Гора, и потоа во неа отслужија Света Архиерејска Литургија.

На богослужењето беа присутни и молитвено учествуваа викарниот Епископ диоклијски г. Кирил и умировениот Епископ захумско-херцеговски г. Атанасиј, како и учесниците на меѓународниот научен симпозиум за светиот Јован Владимир.

Во текот на службата беше извршено соборно крштевање на деца и возрасни.

На Литургијата началствуваше Неговото Блаженство Архиепископот Јован, кој беседеше по прочитаното Евангелие, говорејќи за обединувачката улога на светиот Јован Владимир. Архиепископот Јован истакна дека сите балкански народи го сметаат свети Јован Владимир за свој светител, што е точно бидејќи тој му припаѓа на Царството Божјо, а кога некој му припаѓа на Царството Божјо, тој им припаѓа на сите.

На крајот на Литургијата на верниот народ му се обрати Митрополитот Амфилохиј, кој рече дека присуството на Архиепископот охридски Јован во Црна Гора претставува посебен благослов, бидејќи таа територија во времето на светиот Јован Владимир канонски ѝ припаѓала на Охридската Архиепископија, а, еве, денес наследникот на великите охридски Архиепископи принесе бескрвна жртва на Бога и ја освети крстилницата.


рубрика: вести

15.09.2016

Во Бар, Црна Гора, се одржува научен симпозиум на тема „Светиот Јован Владимир низ вековите“. На овој научен собир учествуваат околу 50 научници од девет држави, а соборот свечено беше отворен денес од страна на Архиепископот цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохиј.

Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митополит скопски г.г. Јован е претседател на научниот одбор, но и еден од учесниците во научната конференција. Неговото излагање беше во првата сесија од првиот ден на конференцијата, а на тема: „Кој бил архиепископ охридски во времето на погубувањето на Јован Владимир?” Во првиот дел од излагањето Архиепископот Јован се задржа на анализа на изворите кои ги споменуваат бугарските патријарси и охридските архиепископи во тоа време, во вториот направи историска анализа на тие извори во контекст на богат научен апарат и со многу референци, а во третиот дел кој привлече и најголемо внимание се занимаваше со еклисиолошкиот контекст на поистоветување на Бугарската Патријаршија со Охридската Архиепископија. Иако непобитен е историскиот факт на поистоветување на Бугарската Патријаршија од Првото бугарско царство со Охридската Архиепископија, низ досега познатата библиографија не е познато дека некој се занимавал со еклисиолошко толкување на таквото поистоветување. Затоа излагањето на Архиепископот Јован привлече огромен интерес и предизвика најдолга дискусија. 

Научниот собир продолжува и во наредните два дена.

© православна охридска архиепископија 2004-2016
http://spc.rs - Српска Православна Црква Orthodox Christianity.ru www.kolivart.com - интернет каталог на манастирот Успение Богородично
wap презентација - www.poa-info.org/wap